Äidin paluu

Hei äiti. Oletko koskaan ajatellut, että mitä jos kaikki, mitä äitinä tarvitset, onkin jo olemassa sinussa? Kaikki viisaus, voima, kaikki kyvyt.

Jos tämä ajatus herättää sinussa hämmennystä tai lohtua, niin ehkä haluat tutkia sitä lisää.

Tämä ajatus on pohjana siinä, että meidän, Gabrielan ja Emilian tehtävänä on palauttaa sanalle ÄITI sen syvä merkitys. Mitä olla äiti oikeasti tarkoittaa? Äidin paluu – piireissä ja työpajoissa ravitsemme sanaa äiti, jotta se saisi takaisin juuret, lihaa, luut ja veren.

Ja niin kuin sanat luovat merkityksensä kokemuksien myötä, haluamme tarjota kaikille äideille mahdollisuutta kokea äitiyden mahti. Mitä tapahtuu meidän ruumis-sielu – kokonaisuudessa kun naisesta tulee äiti?

Äidin paluu – piireissä ja työpajoissa etsimme yhdessä osallistujien kanssa ymmärrystä siitä, mitä todella merkitsee olla äiti.

Ehkä olet miettinyt, millainen äiti sinä olet, oletko “riittävän” hyvä, sovitko muottiin. Meidän toiminnan kautta haluamme parantaa kaikkien äitien itseluottamusta, itsearvostusta omiin kykyihin äiteinä sekä myös kannustaa toinen toisiamme tässä tärkeässä tehtävässä, juuri sellaisina äiteinä kuin olemme. Jokainen omanlaisensa.

Tarjoamme vertaistukea, aitoja kohtaamisia ja mahdollisuuksia oppia/muistaa/herättää uudelleen meidän kykyjä ja ikiaikaista viisautta äiteinä.

Miksi äidin paluu?

Maailmassa on meneillään suuri murrosvaihe, jossa kyseenalaistetaan monia sanoja. Uskomme että se on hyvä asia. Ei meidän tarvitse kaikkien olla samaa mieltä, tuo on aivan mahdotonta, sillä jokaisella meillä on oma elämäntarina, kulttuurinen tausta ja kokemukset, jotka luovat ymmärrystä erilaisista konsepteista ja  sanojen merkityksiä jokaiselle.

Gabriela kertoo: ”Muistan kun joitakin vuosia sitten oli puhetta että sana maahanmuuttaja ei saanut käyttää. Hämmästyin sillä minusta maahanmuuttaja on kaunis ja voimakas sana, aktiivinen joka kuva juuri sitä mitä joku on elänyt, elikkä muuttanut maasta toiseen. Ja sitten keksittiin että parempi sana tai termi oli ”uusi-suomalainen”. Apua! tuo oli vastaa itselle epäsopiva, en ole uusi suomalainen enkä koskaan tulee olemaan sillä olen syntynyt Chilessä ja asun Suomessa ja se on ihan ok. Tuo nimike kuulosti kuin ”lohdustus-palkinto” nimikeeltä ja se tuntui jopa hieman häpeällisestä…”

On, kuitenkin, yksi rikoisesti tärkeä sana joka koemme on satojen vuosien patriarkaatin jälkeen jäänyt tyhjäksi, menettänyt sen merkityksen yhteiskunnassa ja se sana on ÄITI. Tästä sanasta emme halua luopua, päinvastoin. Jos puhumme siskoista, veljistä, serkuista, niin voimme puhua äideistä ja isistä. Se on sana joka kuva yksinkertainen fakta: ihminen joka on synnyttänyt lapsi tai jonka syliin on saanut lapsi kasvatettavaksi, kuten adoptioäidit.

On olemassa useita antropologisia tutkimuksia, joista käy ilmi kuinka vanhoissa kulttuureissa raskaus, synnytys, post-partum (eli synnytyksen jälkeinen aika) ja ylipäänsä äitiys ovat suuresti arvostettuja tärkeimpinä osana elämää. Joissakin kulttuureissa tämä ymmärrys on vielä hyvin kehollistettu ja läsnä yhteisöissä ja yhteisön elämän arjessa.

Kuitenkin suurimmassa osassa tämän ajan ja maailmaan yhteisöissä ja kulttuureissa äitiyden ja äiti -sanan merkitys on pienennetty pelkästään fyysiseksi tapahtumaksi. Tälle äiti-sanalle jää merkitys, joka tarkoittaa elää naisena, joka on synnyttänyt lapsen tai lapsia. Ja jopa fyysinen kokemus (mitä tarkoittaa synnyttää, ja mitä tarkoittaa kehollisesti olla äiti) myös on hyvin pienennetty, vähätelty ja väärinymmärretty.

Tässä tulee esiin näkökulmamme tähän teemaan. Puhumme vapaasti ja ilmaisemme äänellä ja teoilla meidän kutsumusta palauttaa kaikkien äitien, ja näin yhteiskuntaan myös, muistiin äitiyden mahdin tietoisuus, joka kumpuaa meidän ruumis-sielusta äiteinä. Äitiydestä, joka on itse elämää kannatteleva voima. Se on siellä, olemassa, odottaen vaan, että palautamme yhteyden siihen.

Haluamme korostaa, että emme tarkoita tällä muistin vahvistamisella henkistä toimintaa, vaan hyvin juurtunutta, arjesta käsin lähtevää, kehollista toimintaa, joka tukee meidän ruumis-sielu kokonaisuutta, ja joka vahvistuu ja voimistuu enemmän ja enemmän joka kertaa kun tulemme yhteen.

Miksi osallistua työpajoihin?
– vahvistat yhteyttäsi omaan alkuvoimaan, kykyysi olla juuri oikeanlainen äiti
– vahvistat luottamustasi omaan kykyysi olla äiti
– saat yhteisön tukea äitiyden polulle
– saat työkaluja arkeen, miten hankalissakin tilantessa pysyä yhteydessä itseensä ja omaan voimaansa
– ja paljon muuta! Mitä lisää??? Haluamme kuunnella myös sinusta, omista haasteista, oivalluksista, kokemuksista.

Ketkä olemme?

Emilia: Päivin tytär, Liisan tyttärentytär, Ainon tyttären tyttären tytär…

Olen Emilia, kahden lapsen äiti Helsingistä. Tällä hetkellä olen vielä kotona pienemmän lapsen kanssa, mutta teen parhaillaan pehmeää siirtymää ja paluuta työelämään. Työelämäni on ollut paljon ryhmien ohjaamista ja oivalluttamista, yhteyden rakentamista ihmisten välillä. Olen työskennellyt mielenterveyden vahvistamisen parissa sekä ohjaustyössä aikuiskoulutuksen alalla. Tarinallisuus ja kehollisuus kulkevat aina mukana ohjaustyössäni. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri, ammatillinen opettaja, joogaohjaaja ja draamaohjaaja. Minulla on podcast, jossa jaan elämääni pienten lasten vanhempana, ja keskustelen vanhemmuuteen liittyvistä teemoista vieraideni kanssa. Podcastia pääsee kuuntelemaan osoitteessa https://soundcloud.com/emilia-frantsi.

 

Gabriela Ariana, Kenan tytär, Elenan tyttären tytär, Anan tyttärentyttären tytär…

 

Olen kahden tytön ja yhden pojan äiti. Chilestä kotoisin. Olen ekologinen taiteilija, tanssitaiteilija ja laulaja (arkaainen laulu). Maalaaminen ja käsityö ovat olleet elämässäni niin kauan kuin muistan. Olen Tanssi lisensiaatti ja minulla on pedagogiikan maisterintutkintoa. Olen koulutettu kehoterapeutti ja työskentely tapaani pohjautuu eko-somatiikan periaatteisiin, ilmaisu taiteeseen. Olen esivanhempien perinteen kantaja sekä siirtymäriitien ja rituaalien taitaja.

Olen kulkenut tätä polkua jo yli 23 vuotta ja tuntuu että intohimo, rakkaus ja luovuus tällä matkalla vain kasvavat! Uusia oivalluksia saan kiitollisena jatkuvasti ja tiedostan, että muinainen viisaus on ajankohtaisempaa kuin koskaan.

 

Toiminnastamme

Gabriela ja Emilian Instalivet jotka voit katso seuraavista linkeistä:

 

Äitipiirejä Zoomin kautta.

Äitipiireissä käsittelemme erilaisia teemoja, ennen kaikki, ajatusta on kohdata äiteinä, tulla kuulluksi ja nähdyksi, kokea yhteisön kannattelu. Katso seuraavien piirien ajankohdat tästä linkistä:

Seuraava Aitipiiri Zoomin kautta on 30.7. kello 18-19.30. Ilmoittaudu ostamalla lippusi Holvin kautta https://holvi.com/shop/juurakonvoima/

Työpajat:

Ekosomaattinen tanssi ja ilmaisu työpajat oman kehon yhteyden, intuition ja itse-luottamuksen vahvistamiseksi. Työpajoissa käymme läpi teeman mukaisesti aina sen teeman luonnon ja esivanhempien tiedon näkökulmasta. Opimme eri tapoja hoitaa itseämme ja lapsemme. Saamme kannustusta ja vertaistukea asettamaan omia rajoja ja astumaan kokonaisina äitiyteen omalla ainutlaatuisella tavalla. Työpajat tapahtuvat piirin hengessä, syvällä luottamuksella ja kunnioituksella toisiamme kohta.

Seuraava työpaja 10.8 kello 17.30-19.30 Helsingissä. Paikka varmistuu Heinäkuun lopussa.

Joitakin työpajojen teemat:

Synnytys siirtymänä ja siirtymäriitinä

Äiti parantajana

Äidin intuitio

Äitiys ja tunnet: viha, syyllisyys, pelko…

Äidin itsehoito

Äitiys ja rajojen asettumista, mm.

Katso seuraavien työpajojen ajankohdat tästä linkistä:

Onko sinulla kysyttävä tai haluatko tilata piirin tai työpajoja omalle yhteisölle? Ota vapaasti yhteyttä: https://juurakonvoima.com/yhteys/

Voit myös laittaa sähköposti viesti: [email protected]