Naisen höyryhoidosta: juureni

Aamulla sumu kutsui minut metsään.

Sumuinen metsä on kaltaiselleni noidalle kuin kehto, jossa oma sieluni voi laajentua ajattomassa tilassa. Raikas kosteus tuntu kehon sisällä jokaisella hengen vedolla. Hämärä maisema silmille avaa aistit, aistit avaavat tuntemuksia, tuntemukset nostavat tunteita ja tunnet herättävät muisteja.

Kävelin rauhassa, istuin kallion päällä ja liikutuin jälleen kerran luonnon kauneudesta ja kiitollisuuden tunteesta siitä että olen itse luonto ja että kehoni kautta voin aistia sen kokonainen läsnäolo, sen Suuren luonnon läsnäoloa. 

Hengitin syvään, annoin painoni laskeutua alas maahan ja vaivuin ajattomaan tilaan. Kohta mieleeni nousi vanha nainen, hoitajani, syöttäjäni, kyynelten kuivaajani, kasvattajani, rakas mummoni. Sumu muuttui höyryksi ja siinä minä olin, pienenä tyttönä mummoni kanssa. Mummoni otti siankärsämöä, kamomillaa ja oreganoa, asetteli ne kaikki savikulhoon, kaatoi päälle tulikuumaa vettä ja asetti savikulhon tuolin alle. Tuolin istuimessa oli reikä ja sitä kautta höyry nousi hoitamaan naista. Mummoni puki ponchon päällensä, riisui muut vaatteensa ja asettautui tuolille istumaan. Hän istui siinä jonkun aikaa ja sain kammata hänen kauniita hopeisia hiuksiaan. Muistan hänen rauhansa, hänen hymynsä, välillä kyyneleet, mutta ennen kaikkea muistan sen ikiaikaisen pyhyyden tunteen, joka leijui ilmassa, kun hän istui tuolilla hoitamassa itseään. 

Naisen höyryhoito on nykyisin tunnettu ympäri maailmaa muilla nimityksillä kuten esimerkiksi Yoni steam, Bajos, Vaginal steam tai V-sauna. Tämä parantava metodi on ollut osa naisten arkista elämää ja osana myös joidenkin parantajien toimintaa tuhansia vuosia ainakin Afrikassa, Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Koreassa.

Naisen lantion malja on hämmästyttävä alue: mahtava vulva, vagina, kohtu, munanjohtimet, munasarjat ja sen alueen luut, hermosto ja lihakset. Naisen keho on syklinen ja kaikkien syklien keskus ja naisen voima löytyy lantion maljasta. Lantiosta kumpuaa naisen ikiaikainen kyky luoda, synnyttää, kasvattaa, nauttia, päästää irti… On ihan perus asiaa pitää hyvää huolta tästä alueesta, joka vaikuttaa naisen elämään näin kokonaisvaltaisesti. Itsensä hoitaminen höyryhoidon kautta tukee naista saavuttamaan sellaisen elämän, jossa elämme syklejämme terveellisesti. En voi enempää korostaa sitä, miten suuresti elämään voi vaikuttaa sen, että lantion maljan lihakset pääsevät rentoutumaan ja sukuelimet saavat lämpöä ja hoivaa. Kireys lantion alueella voi vaikuttaa omaan mielen/kehon tilaan ja se voi aiheuttaa tuntemusta esimerkiksi siitä, ettei ole motivaatiota tai suuntaa elämässä. Se voi jopa aiheuttaa masennusta, hengitysvaikeuksia, ahdistusta, jatkuva epäturvallisuuden tunnetta ja nostaa stressi tasot ylimääräisesti, myös PMS, PMDD,  hedelmällisyyteen liittyviä ongelmia ja paljon muita kipuja ja epätasapainon tiloja kehossa.

Alkuperäisesti tämä hoito on ymmärretty tapana pysyä kokonaisvaltaisesti terveinä, vahvoina, harmoniassa ja selkeinä sekä helpottamaan ja purkamaan paineita. Naisen höyryhoidossa voi vaipua syvään rentoutuksen tilaan, voi päästää irti kaikista kantamistaan jännityksistä, ei vain vulvan alueelta vaan koko kehossa. Siksi en kutsu tätä hoitoa vaginahöyryhoidoksi, sillä se ei hoida ainoastaan vaginan aluetta, vaan se hoitaa koko kehoa kokonaisvaltaisesti.

On tärkeä huomioida, että erityisesti ensimmäinen hoitokerta voi olla joillekin naisille todella vahva kokemus, johon saattaa tarvita tukea. Keho on viisas ja se rekisteröi kaikki elämän aikana tapahtuneet kokemukset, hyvät ja pahat, onnelliset ja ikävät. Varsinkin negatiivisten kokemusten jäljet aiheuttavat kehoon kireyksiä ja epätasapainoa. Tästä syystä traumakokemuksen läpikäynyt nainen voi hyötyä valtavasti tästä hoidosta, mutta on tärkeä saada hoito kokeneen hoitajaan tuella.      

Henkilökohtaisesti ajattelen, että höyryhoidon merkitys on laaja-alaisempi kuin mitä ymmärretäänkään. Se on lempeä ja vapauttava rituaali, kaunis ja vahva tapa kunnioittaa naiseutta ja kasvattaa yhteyttä maahan, luontoon ja omaan sieluun. Nainen yhdistyy höyryn kautta yhtä lailla esivanhempiinsa, erityisesti esiäiteihin, kuten tapahtuu myös saunassa löylyn kautta. Höyryhoidon avulla voi parantua ja vapautua koko äitilinjan kivuista ja osoittaa kunnioitusta ja arvostusta itselleen osana esivanhempien ketjua, kohdun muistin ja kohdun voimien kantajina. 

Käytännössä naisen höyryhoito tarkoittaa yrttien valmistusta kuumalla vedellä saviastiassa. Istut avoimella jakkaralla, jonka alle on asetettu höyryävä valmiste. Näin saat yrttien ja lämmön parantavia, voimauttavia ja harmonisoivia vaikutuksia lantionpohjan kautta. Vaginan imukykyiset kudokset päästävät yrttien vaikutukset koko lantion maljan alueeseen ja verenkiertoon. Hyvät vaikutukset tuntuvat koko kehossa. Hoito vaikuttaa vahvasti hermostoon mahdollistaen turvallisuuden tunnetta ja maadoittumista. 

Perusterveelle naiselle riittää tämän hoidon tekeminen neljä kertaa vuodessa ja hoitokerrat voi helposti ajoittaa vuodenaikojen mukaisesti. Tämä hoito asettuu kauniisti osaksi esimerkiksi syyspäiväntasausta, talvipäivänseisausta, kevätpäiväntasausta ja kesäpäivänseisausta.

Naisen höyryhoidon avulla voi hoitaa eri tyyppisiä ongelmia. Kuukautisiin liittyviä vaivoja voivat olla esimerkiksi kivuliaat tai epäsäännölliset kuukautiset, dysmenorrhea tai amenorrhea, liian runsaat kuukautiset tai tumma veri kuukautisten alussa tai lopussa. Höyryhoidolla voidaan hoitaa endometrioosia, kohdun prolapsiaa eli laskeumaa (vaan joissakin tapauksessa), munasarjojen kystia, peräpukamia, ummetusta, sekä lantion alueen lihasten stressiä ja lantion alueen kipuja. Hoito sopii myös traumatyöskentelyyn, masennuksen, burnoutin ja stressin hoitoon sekä joihinkin päänsärkyihin ja migreeniin. Höyryhoitoa voidaan käyttää tukemaan parantumista synnytyksen tai keskenmenon jälkeen sekä hoitamaan hedelmällisyyttä, hormonaalista epätasapainoa tai voimavuosien (menopaussin) oireita.

Huomiothan, että höyryhoitoa ei suositella, jos sinulla on kehossasi tulehdusalue, olet raskaana, sinulla on kuukautiset tai jos käytät kierukkaa.

TÄRKEÄÄ: Jokainen nainen on erilainen ja eri tekijät vaikuttavat naiseen eri elämänvaiheissa. On tärkeää, että opit tätä hoitoa asiantuntijan vastaanotolla ja että kysyt aina, jos joku asia ihmetyttää. Ensimmäisten kokemusten jälkeen on mahdollista, että koet muutoksia syklissäsi. Se kertoo sitä, että kehosi on löytämässä harmonian takaisin. Kuukautiset voivat kestää lyhyemmän tai pidemmän ajan ja kuukautisten veri voi näyttää alussa tummemmalta. Näiden oireiden pitäisi mennä ohi muutaman kierron aikana.

Höyryhoidon voi tehdä myös osana siirtymärituaalia. Näin voi tehdä esimerkiksi vaikean parisuhteen, haastavan työtilanteen tai muun hankalan elämäntilanteen, kuten sairauden aikana toiveenaan puhdistua, päästää irti ja koota itsensä hankalien kokemusten jälkeen.

Kun olet perehtynyt höyryhoitoon kokeneen asiantuntijan ohjauksella, niin voit tehdä hoidon kotona itseksesi. On hyvä aloittaa niin, että käytät 1-3 erilaista yrttiä, jotka hoitavat yleiskuntoa naisena. Käytä aina vaan sen verran yrttejä ja kukkia kuin mitä tarvitset, ei sen enempää. Yksinkertainen ja hyvä tapa on aloittaa kamomillalla, siankärsämöllä ja vadelman lehdillä. Kuivattua yrttiä voit laittaa kolme ruokalusikallista 1,5 litraan vettä. Tuoretta yrttiä tarvitset noin puoli litraa kahteen litraan vettä. 

Kerätessäsi yrttejä luonnosta, tee se luontoa kunnioittavalla tavalla. Kun olemme tekemisessä yrttien ja kukkien kanssa, olemme kosketuksessa elämän itsensä kanssa. Luonnossa kaikki on elävää, toisin sanoen kaikella on sielu. Jos tarvitsemme kamomillaa, niin olemme yhteydessä myös kamomillan sielun kanssa, sen voiman kanssa, joka on tärkeä osaa luontoa ja elämää. Jos tarvitsemme kukkia ja yrttejä omaan ja oman perheen hoitamiseen tai terveyden ylläpitämiseen ja käytämme niitä, niin meidän kuuluu myös löytää tapa, miten palvella samalla luontoa. On hyvä huomioida mitä poimimme, kuinka paljon poimimme ja millä intentiolla poimimme. Pyrkimys on elää syvässä ja aidossa suhteessa luonnon kanssa ja luontoa kunnioittaen. Jos haluat poimia yrttejä, kukkia tai mitä tahansa kasveja luonnosta, voit kysyä samalla itseltäsi: Mitä teen tänään itse luonnon hyväksi? 

Tämä saa minut taas ajattelemaan mummoani, joka lähetti minut lapsena tutkimaan luontoa aina yksi yrtti kerrallaan. Mummoni kehotti istumaan yrtin tai kukan viereen, tutustumaan, juttelemaan jokaisen kasvin kanssa, niin kauan että syntyisi suhde minun ja kasvin välille. Vasta sitten pystyin käyttämään sen, jos siihen oli syy. Vahva suhde kasvin, puun, yrtin tai kukan kanssa transformoi kasvia vahvaksi lääkkeeksi, jolloin sitä ei tarvittu kuin pieni määrä, jotta se toimii.            

Aina naisen istuessa höyryn päälle hoitamaan itseään, hän työskentelee samalla lopettaakseen patriarkaalisen aikakauden, joka istutti häpeää ja pelkoa sekä pakotti säilyttämään ja piilottamaan surua ja vihaa. Se vaikutti meihin naisiin kuten myös koko maailmaan. Nainen hoitaa juuri silloin sitä aluetta, joka on naisen väen, naisen voiman synnyinsija. Joka kerta kun nainen istuu hoitamassa höyryllä itseään, niin voidaan todeta, että naisten kantama pelko ja häpeä ei ollut koskaan heidän omaansa, sillä se lempeä, vapauttava ja eheyttävää kokemus mitä sen hetken tarjoa, tuo esiin oman puhtaan energian, läsnäolon kokemuksen, se joka on kaikkien päälleen pantuja väärinkäsitysten ja vääristymisten alla. Ja kun se naisen luonto alkaa ottaa takaisin omaa tilansa, on kuin lavaa joka kaikkia turhaa sulata.

”Surua ja vihaa voin kantaa, en pelkää, sillä voin myöhemmin niitä laulaa ja tanssia pois, mutta nyt istun, osana ikiaikaisen rituaaliin, tervehdyn ja vahvistun, nyt vaan lepään luonnon siunauksella, esiäitieni ympäröimänä.”

Toivottavasti tämä palvelee teitä kaikkia ja teidän tyttäriä, tulevaisuuden kantajia.

Rakkaudella,

Gabriela Ariana

Espoossa 8.9.2020

Seuraa instagramissa: https://instagram.com/gabrielaariana_juurakonvoima/

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.