Ajatuksia ruumiin yhteydestä, selviytymisestä ja seksuaalisuudesta

Yli kahden kymmenen vuoden kehoterapeuttina työskentelyn jälkeen, minun varmuuteni kehoyhteyden perustavanlaatuisesta tärkeydestä vaan kasvaa. 

Kun puhun omasta ruumiin yhteydestä, elikkä kehoyhteydestä, puhun jostakin todella laajasta kokonaisuudesta, jota ei voi kattaa kokonaan yhdessä tekstissä. Koetan, kuitenkin nyt, kirjoittaa parhaani mukaan, joitakin ideoita jotka haluavat tulla ulos jaettavaksi. 

Oma ruumis on se kuka olet. Ruumis on luonto ja luonto on muuttuva jatkuvassa prosessissa. Se kuka olet nyt ei ole sama kuin silloin kuin olit lapsi. Et ole myöskään sama ihminen kuin eilen. Silti kaikki kokemukset säilyvät kehollisessa muistissa ja soluissa. Kun olit äitisi kohdussa, monia erilaisia asioita vaikutti siihen, millaiseksi sinun ruumisi muodostui. Tarkoittaen esimerkiksi geneettistä tietoa joka tuli sinun äidin munasolun ja isän sperman kautta. Se geeni-informaatio vaikutti siihen minkä näköinen olet, siihen miten sinun sisäelimet, luut, lihakset, hermot, aivot, jne. kehittyivät ja toimivat. Ne myös vaikuttivat siihen minkälainen veresi, lynfasi, rasvasi ovat. 

Ruumiisi muodostuminen ja sen toiminta sai vaikutuksia silloin suuresti lähi-ympäristösi kautta, elikkä äitisi kohdusta, joka saman aikaisesti sai vaikutteita äitisi elämästä sinä hetkenä. Äitisi kun sai vaikutuksia hänen lähi-ympäristöltään elikkä perheeltä, työyhteisöltä tai muulta yhteisöiltä jonka kanssa hän oli tekemisessä. Äidilläsi oli myös elämänkokemuksia ja hänen sukulinjan kokemuksien jäljet omassa kehossa jotka vaikuttivat jälleen myös sinun ympäristöösi, silloin kun kehityit äitisi kohdussa. Ja näin tämä muuntuminen prosessi jatkuu vieläkin, kehosi muuttuu hetkestä toiseen, päivästä toiseen, vaiheesta toiseen saaden vaikuteitta siitä mikä sinua ympäröi.

Näin on luonto, mikään ei ole erillään tai irrallinen vaan kaikki vaikuttaa kaikkien. Voimme siis sanoa että me kaikki, koko maapallo mukaan lukien, muodostamme kaikki yhden luonnon, jossa jokainen vaikuttaa toisiinsa. 

Me ihmislajina olemme yksi laji monista täällä luonnossa. Me olemme myös kaikista tuhoavin laji sillä monet historialliset ja uskonnolliset seikat ihmisten tarinassa ovat aiheuttaneet syvää vieraantumista omasta kehosta joka on aiheuttanut vieraantumista ihmisten keskinäisyydestä sekä luonnosta.

Meidän kriisissä olevassa maailmassa monet ovat huomanneet, mukaan lukien lähes koko tiedemaailman, että voidaksemme selviytyä tarvitsemme luontoa. Meidän tulee siis pelasta luontoa, jotta voimme pelastaa itsemme. Tämä ei ole mikään uusi juttu, tätä on jo sanottu kymmeniä ja kymmeniä vuosia ja ennen sitä, jo esivanhempiemme aikoina, se oli ihan itsestäänselvä asia.

Mutta tilanne ei ole ihan helppo, koska jos yhteiskunta on vieraantunut omasta luonnostaan, elikkä omasta kehosta, elikkä itsestä, niin miten tämä, kovin perustavanlaatuinen asia selviytymisen kannalta on mahdollista ottaa huomioon? Jos ei ole yhteyttä, miten yhteiskunta voi tajuta luonnon tärkeydestä.

Uskon että on todella tärkeää toimia, ja monet toimivatkin jo. He tekevät parhaansa mukaan asian suhteen jotain. Mutta ”makro-tasolla” yhteiskunta toimii aikalailla vielä vanhojen paradigmien mukaisesti ja aika käy vähäiseen. Hyvä esimerkki tästä on ollut nyt, Covid-19, edes näin konkreettisen tilanteen äärellä, on päädytty ymmärtämään, oivaltamaan ja toimimaan se mukaan, että tämä tapahtuu just lopputuloksena siitä miten ihminen on suhtautunut luontoon, niin kuin ei olisi osaa siitä, vaan käyttäytynyt luonnon ”hallitsijana”. Antartika sulaa ja sen mukaan tulee esiin kaikenlaisia bakteereja ja viruksia, maaperä köyhistyy päivästä toiseen, metsiä kaadetaan pitämään yllä epäekologista toimintaa, joka täyttää pienen ihmisryhmän taskut rahoilla. Tämä vanha ja korruptioitu tapa on lopetettava mikäli haluamme selviytyä.

On totta että voimme kaikki vaikuttaa tähän asiaan, me olemme todella monta, me teemme joka päivä päätöksiä kuluttajina ja tämä on iso juttu, koska se mitä ei osteta ei enää myydä, joten kuluttajina voimme todellakin vaikuttaa. Mutta meillä on myös paljon tehtävää aidon luonto yhteyden kasvattamisessa, koska ainoastaan tästä yhteydestä voi syntyä kestävä, elämän kannatteleva suhtautuminen luontoon ja se lähtee suhtautumisesta omaan ruumiiseen. On todellakin korkea aika ravistella kehoista pois vanhat uskomukset ja ennakkoluulot jotka ovat aiheuttaneet vieraantumisen omasta kehosta ja alkaa ymmärtää uudella tavalla mikä on tämä keho, joka jokaisella on, mitä kehomme tarkoittaa, miksi on just sellainen, mitä viisautta/tietoa kehomme kantaa.

Kuten aiemmin ilmaisin, tämän suhteen, ihmisen tarinassa meillä on ollut historiallisia ja uskonnollisia seikkoja jotka ovat vaikuttaneet esteen tavoin ihmisen omaan ruumiin yhteyden säilyttämiseen. Esteitä ovat istuttaneet, muun muassa, häpeä omaa kehoa kohti. Häpeän kokemukset ovat kulkeneet satoja vuosia, tuhansiakin, sukupolvesta toiseen. Ne ovat vääristelleet kehon mahtavia kykyjä, luonnollista kapasiteettia prosessien teossa, ne ovat vääristyneet totuutta erilaisuuden tärkeydestä, kehon muutoksien merkityksestä…tarkoitus on ollut hallita heikentämällä ihmisten omaa yhteyttä, elikkä yhteyttä omaan ruumiiseen tai omiin juuriin. Yksi vahvimmista keksitty ja vääristelty, joskus jopa demonisoitu käsite on liittynyt ihmisten seksuaalisuuteen. Meidän ihmiskeho on tehty haluta kokemaan aistien kautta, se oli ennen ja se on nytkin, selviytymisen keino, sillä se luo syvä yhteys omaan kehoon.

Haluamme kosketa, haistaa, katsoa, maistaa. Me tarvitsemme läheisyyttä, lämpöä, ravintoa ja vastavuoroisuutta voida kehittyä, pysyä terveenä ja pysyä elossa. Tarvitsemme ilmaista sitä mitä tunnemme. Ja tämä kaikki on väline voida tietää kuka itse on ja voida luoda suhdetta itseään, muihin ja luontoon, sitten koko ympäristöön. Terve seksuaalisuus luo itsevarmuutta ja luottamusta elämään, se voi olla parantava myös. Terve seksuaalisuus kannattelee elämää. Ja luulisin että kaikki sen tietää, mutta varmuuden vuoksi sanon sitäkin, että seksuaalisuus on laaja käsite, eikä se tarkoittaa vaan, ja joskus ei ollenkaan, seksiä.  

Esiäidit kokivat, tiesivät ja ymmärsivät ihmisen elämän kaari eri vaiheita, todella yksinkertaisesti ja ne vaiheet löysivät luonnosta peiliinsä. Naisten elämässä esimerkiksi tyttö-neito vaihe kuin keväät, kuin aamu, kuin kasvava kuu, kuin pre-ovulaatio naisen kuukautiskierrossa. Äitiyden vaihe, kuin kesä, kuin keskipäivä, kuin täysikuu, kuin ovulaatio vaihe kuukautisten kierrossa. Voimavuodet (vaihdevuodet) vaihe, kuin syksy, kuin ilta, kuin vähenevä-kuu, kuin pre-kuukautisten vaihe ja sitten vanhan vuosien vaihe, kuin talvi, kuin musta/uusikuu, kuin yö, kuin kuukautisten vuodon vaihe. Jokainen vaihe kannattelee myös seksuaalista voima joka toimii siltana aistien herättämiseen, rajojen tekemiseen ja intiimi tila, elikkä turvallinen ja kannatteleva tila syntymiseen, voida havaittua omia ja muiden aitoja tarpeita ja ilmaista itseään. Seksuaalisuus on luonnollista energia joka kuuluu ihmisen biologiaan ja se syntyy kehosta myös työkaluna selviytymiseen. 

Terve seksuaalisuutta vaikuttaa kuinka arvostamme itseämme ja muita, kuinka osamme laittaa rajoja, kuunnella omia tarpeita ja luoda muillekin kannatteleva tila voida olla aidosti. Ajatelkaa, esimerkiksi, kuinka suuri virhe on ollut kulttuurissamme seksuaalisuuden kieltäytyminen äitiyden vaiheesta, kun luonnon mukaisesti äitiys, nimeen oma, hyödynnä ja ravitsee itseään juuri seksuaalisesta energiasta!!!!!!!

Äitiys on todellakin seksuaalinen vaihe myös, oih! kuinka asiat helpottuisi vaikka post-partumissa jos tämä fakta olisi sisäistetty. Muinainen tieto on täynnä tästä viisaudesta, sen huomaa eri kulttuurien mytologiassa jossa se äitiyden ja/tai hedelmällisyyden jumalatar on saman aikaisesti seksuaalisuuden, intohimon ja rakkauden jumalatar joka toimii usein niin synnytyksen kuin, jopa, lasten suojelijana. 

Korostan että puhun seksuaalisuudesta suhteessa luonnon viisauteen ja ihmisten biologiasta kumpuavasta energiasta. Tämä energia löytyy meidän koko kehosta, ei vaan sukupuolen elimistä, se ui meidän ruummiisessa nesteemaisuudessa ja tuo lämpöä, lempeyttä, kannattelua ja voimaa meidän elämään. 

Meillä kaikilla ihmisillä on enemmän tai vähemmän vaikutuksia meidän kulttuurista suhteessa seksualisuuteen, suuri osaa ihmisia eivät pysähtyy tätä pohtimaan vaan toimivat automaatisesti tämän sukupolvesta toiseen saatu ohjelmoinnin kanssa. Mutta uskon että tämä meidän kehossa olevassa vanhentunut ohjelma kaipaa kovasti päivitystä. Se tulisi vaikuttamaan erittäin positiivisesti ja helpottaisi meidän kaikkien ihmisten elämät erittäin paljon.

Ehkä voi aloittaa pohtimalla mitä seksuaalisuus sinulle merkitse, mitkä ovat sinun opitut ajatukset seksuaalisuudesta ja mahtaako ne olla sinulle todellisia, mitä mieltä itse oikeasti olet, miltä tuntuu ajatella tästä, minkälaisia tunteita herättää…   

Seksuaalisuus on kaikkien ihmisen luonnollinen ominaisuus ja sitä energia löytyy koko ympärillä olevasta luonnosta. Se ei ole syntistä, se ei ole häpeällistä. Ei koskaan ole ollut eikä koskaan tule olemaan.  

Gabriela Ariana.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.