Olla nainen ei ole olla uhri

Olen kahdessakymmenessäkolmessa vuodessa työskennellessäni naisten parissa, seurannut ja huomannut kuinka elintärkeää ja vaikuttavaa on ylläpitää lantionmaljaa. En ole koskaan tehnyt mitään tarkkaa laskentaa, mutta sanoisin että lähes kaikilla naisilla, jotka olen tavannut – itseni mukaan lukien – on ollut enemmän tai vähemmän liiallista stressiä ja spastisuuta lantionmaljan aluella. Olen todennut kuinka merkittävää on, kun saamme lantionmaljan alueen jälleen palautumaan luonnontilaan. 

Lantionmaljan alueen stressi, jännitystila tai spastisuus, on lopputulosta naisen ruumiin, naisen voimien ja naisen luonnon väärinymmärtämisestä, nyt ja pitkin historia. Pitkin historiaa jatkunut häpeän lietsonta ja demonisointi ovat synnyttäneet kokemuksia, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle ja jotka elävät vieläkin suurimmassa osassa maailmaan kulttureista. 

Yksi selkeä esimerkki tästä on Vanhassa testamentissa. Vanha testamentti on ollut pohja kaikille Abrahamisille uskonnoille jo noin 6000 vuotta, mutta myös pohja koko länsimaiselle kulttuurille. Vanhasta testamentista löytyy osa nimeltään Genesis, josta löytyy tarina maailmaan ja ihmisten luomisesta. Luomiskertomuksessa voidaan niin ikään nähdä myös tarina naisen asemasta, tarkoituksesta ja arvosta. Oikeastaan Genesissä edellä mainituissa määreissä nainen on tullut nähdyksi niin radikaalisti vähempänä mieheen verrattuna, että sukupuolien epätasa-arvo on ollut todellista siitä eteenpäinvielä tähänkin päivään asti. Vielä nykypäivänä voidaan sanoa, että naisten perus- ja ihmisoikeudet eivät toteudu.

Genesissa istutetaan, häpeän lisäksi siemen ihmisen, miehen ja naisen, kehojen suhteesta. Yksi lause toimii tästä vahvana esimerkkinä. Lause liittyy kohtaan, jossa Eeva maistaa  Tietoisuuden Puun hedelmää. Hedelmä oli Genesissä kerrottu olevan kielletty syödä, perustuen jumalan tahtoon. 

Ja kun Eeva ”lankeaa syntiin” eli syö kielletystä puusta, jumala sanoo hänelle: 

Minä teen suureksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämään lapsia; mutta miehesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinun vallitseva” I Mooses luku 3. 

Monet kokevat että tämä Genesis on patriarkaatin manifesto, ja näin se näyttää vahvasti olevan. Tämä on kun on vain yksi lause monista saman henkisistä, joita Vanhasta testamentistä löytyy.

Jokaisella kulttuurilla on ollut omia maailmansynty-kertomuuksiaan. Tarina Genesissä on kolonialismin toiminnan kautta tullut monissa kulttuureissa esiin ainoana totuudellisena, vaikka se onkin kaukana totuudesta. Genesissä esitetyt lauseet ja ajatukset eivät liittyy mitenkään luontoon, elikkä elämään. Tiedän että avaan tätä teemaa todella yksinkertaisesti, mutta tarkoitukseni ei ole todistaa mitään antropologisen tutkimuksen mukaisesti. Teen nyt viittauksia, eli annan esimerkkejä siitä, kuinka yhden maailmaankuvan käsitys naisesta on vaikuttanut niin syvästi elämiimme vaikka se on ollut kuitenkin niin väärä ja kaukana siitä mitä nainen oikeasti on.

Tästä jo riittää, olla nainen ei ole olla uhri, eikä me olemme täyttämässä ikuisesti minkälaista rangaistusta. Emme antsaise jatkua noin, kukaan ei antsaise jatkaa noin ja muutos on mahdollinen. Tarvitsemme todellakin alkaa hoitaa itseämme, oppia näkemään kulttuuristen värin käsityksien alla ja pikkuhiljaa muuttaa suhtautumisen tavan itseämme ja muita kohti. Muutos on mahdollinen koska tieto on meissä.

Naisen ruumiis on luonnollisessa tilassa, kun kehon tunnus (lihasten jäntevyys ja niiden kapasiteetti aktivoitua ja rentoutua siihen mukaan kun tarvitaan) on harmoniassa, kun kehossa nestemäisyys on virtaava, hapen ja ravinnon saanti riittävää ja lämpötila sopiva. Silloin kun, ainakin, nämä asiat ovat kunnossa, mm., alla olevat vaivat eivät pitäisi olla olemassa:

-kivuliaat kuukautiset

-synnytyksen äärimäiset kivut

-vulvodynia, joka on yleisempi ongelma kuin monet tietää.

-vaihdevuosien vahva oireilua…

Nämä vaivat eivät ole normaalien naisten elämään kuuluvissa asioita, ne eivät pitäisi kuulua naisten elämään niin että niitä pitäisi vaan kestää. Ne ovat lopputuloksia naisen kehon satojen ja satojen vuosien väärin ymmärtämisestä jotka elämme vielä nyt. Koska tällä naiskuvalla on niin pitkät juuret, ei muutos tapahdu nopeasti tai helposti. Kuitenkin voimme muuttua. Meidän täytyy  päästää irti vanhoista käsityksistä ja alkaa katsoa sekä kokea uudelleen oma naisen kehomme – eikä tämä sulje ulos miehiä; sama suositus olisi heillekin. 

Kaikki kokemukset vaikuttavat ja jättävät jälkeensä kehoon. Huomaat ehkä rintakehän painavan ollessasi huolestunut tai vatsan puristavan ollessasi hermostunut. Ehkä huomaat kipua selässäsi kärsiessäsi stressistä. Toisaalta keho laajenee ilosta ja ylävatsa rentoutuu lomalla. Kaikkien näiden reaktioiden yhteydessä pohjamme ja juuremme, siis lantion maljamme, reagoi myös. Ragoidessaan vaikutus jää lantionmaljaan ja kerääntyy sinne, ellemme jollain tavalla saa kokemuksia purettua tai käsiteltyä. Samalla tavalla myös tunteesi, ajatuksesi ja kaikki kokemuksesi vaikuttavat, olivatpa ne miellyttäviä, traumatisoivia tai jotain siltä väliltä.

Uskon, että naisen viisauden pohja on oman kehon ymmärtäminen luontona, ja sen juuren läsnäolon palauttaminen. Nyt on muutoksen aika, on ollut jo pitkään, mutta nyt enemmän kuin koskaan. Nimittäin tässä hulluuden ajan keskellä, koen erittäin tärkeänä tarttua kiinni muutoksen ja transformaation voimaan. On aika alkaa elää yhteydessä omaan voimanlähteeseen ja oppia pitämään tästä voimakeskuksesta huolta. Uskon että samalla tavalla toimisi miehillekin.

Se ei ainoastaan tulee vaikuttamaan meidän elämään vaan myös tulevien sukupolvien elämään. Itseasiassa, on hyvin merkityksellistä minkälaisessa lantion maljassa kohtu-vauva kehittyy ja minkälaisessa yhteydessä omaan voimakeskukseen äidit, eivätkä vain äidit, vaan kaikki isät, jopa kaikki ihmiset elävät.

Haluaisin korostaa että tämä yhteys lantion maljaan ylittää kaikki ihmisten ulottuvuudet. Lantion maljan huolehtiminen ja hyvä ylläpito voi myös monissa tapauksissa vaatia syvää työskentelyä, mikä voi olla hyvin raskasta. Siksi tarvitsemmekin oman työskentelyn rinnalle yhteisöllisyyttä. On siis aika luoda rohkeasti aitoa yhteisöllisyyttä toisten ihmisten ja itsemme välille, jotta voimme kokea turvallisuuden tunteen omien voimien oivaltamisen polulla. 

         

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.