Siirtymäriitit naisten elämässä

 

Siirtymäriitti sanana tarkoittaa seremoniaa tai tapahtumaa, jonka kautta ihminen siirtyy kehollisesta tilasta toiseen, sielullisesta tilasta toiseen ja sosiaalisesta asemasta toiseen.

Jossain vaiheessa maailman ja ihmiskunnan tarinassa siirtymäriitit olivat osa elämää ja niitä vietettiin, juhlittiin ja kunnioitettiin. Nykyajassa siirtymäriitin seremoniat eivät enää kuulu arkeen. Silti kaikki elämänvaiheet ja tapahtumat, joihin siirtymäriittien seremoniat kuuluivat, jatkuvat samalla tavalla. Ne ovat yhä edelleen osa meidän kehomme luonnollista kiertoa, mutta olemme vain unohtaneet niiden merkityksen.

Olen ollut itse tekemisessä siirtymäriittien kanssa lapsuudestani saakka ja työskennellyt siirtymäriittien parissa kaksikymmentä vuotta, myös rituaalien taitajana ja ohjaajana. Olen vahvasti sitä mieltä, että meidän kuuluisi herättää rituaaleja eloon, koska tarvitsemme niitä. Ne antavat merkitystä elämän eri vaiheisiin, mutta ennen kaikkea siirtymäriitin seremonian avulla saamme tarvittavia ”työkaluja”, tietoa ja yhteisön kannustusta uudelle vaiheelle.

Siirtymäriitit tarjoavat mahdollisuuden tarkistaa miten oma elämä sujuu, päästää irti, puhdistua, tutkia oman sielun tilannetta, oman kehon tilannetta ja omia tarpeita. Riitit auttavat tunnistamaan omia vahvuuksia ja kokemaan yhteisön tukea. Lisäksi siirtymäriittien kautta tulee vahva muistutus siitä, mitä konkreettisesti olemme. Olemme luontoa, mahtava luonto syklinen, viisas luonto suuri luonto meissä.

Pää-siirtymäriitit naisen elämässä liittyvät kaikki vereen:

Ensimmäinen siirtymäriitti

Ensimmäisten kuukautisten tulo. Se merkitsee hetkeä, jolloin tyttö alkaa muuttua naiseksi ja saa tästä hetkestä eteenpäin elää kehollisesti kuun syklejä. Jokaisesta kuun syklistä avautuu mahdollisuus mennä syvälle luonnon ymmärtämiseen, omaan voimautumiseen ja sitä kautta omien esivanhempien ketjun parantamiseen ja maailman parantamiseen. Tästä alkaa periodi, jolloin nainen alkaa tutustua omiin voimiinsa ja harjoittelee ja kokeilee niitä.

Tämä siirtymäriitti yhdistyy energeettisesti kasvavan kuun ominaisuuksiin sekä kevääseen. Seremonia on itse ”opetusmateriaalia” ja tiedon saamista naiseudesta ja kuun sykleistä syvemmällä tasolla kuin ehkä jo pienenä tyttönä on koskaan voinut kokea.

Toinen siirtymäriitti

Synnyttäminen. Koko raskauden prosessin jälkeen, joka on sinänsä syvä matka elämän mysteereihin, nainen synnyttää uuttaa elämää. Synnytyksessä hän kokee transsitilassa synnyttäjän ikiaikaiset voimat, yhdistyy niihin ja ottaa omaa paikkansa omassa esiäitien ketjussa.

Vaikka nainen ei saisikaan lapsia, tulee naisen elämässä aina jollain tavalla vaihe, jolloin on tarvetta luoda tärkeitä ja konkreettisia asioita. Nämä asiat myös vaativat kehitysprosessin ja ”synnytyksen”, joka ei ole välttämättä ihan helppo, kuten ei myöskään lapsen synnyttäminen ole.

Koen, että tämän siirtymäriitin merkitys nykypäivänä liittyy vahvasti myöskin oman äiti-suhteen työstämiseen ja oman esiäidin linjan tai ketjun parantamiseen. Tämän siirtymäriitin kautta nainen synnyttää itse itseään ”äitinä” – siis naisena, jolla on matriarkaaliset arvot, naisena, joka osaa hoitaa, kunnioittaa ja hyväksyä itsensä ja muut ihmiset rakkauden voimalla. Naisesta tulee rakkauden asiantuntija. Tämä siirtymäriitti yhdistyy energeettisesti täysikuun ominaisuuksiin ja kesään.

Kolmas siirtymäriitti

Menopaussi, elikkä Voimavuodet Prosessi alkaa jo vuosia ennen kuin viimeiset kuukautiset tulevat. Monien kokemusten jälkeen nainen voi alkaa tekemään sadonkorjuuta elämästään. Nainen tekee jonkinlaisen ”suursiivouksen” omassa elämässään. Niin kuin sadonkorjuussa pitää ottaa talteen se, mikä on hyvää ja heittää pois se, mitä ei tarvita. Olotila kuvaa se, että ei voi jatkaa samalla tavalla ja on tehtävä muutoksia. Voimat nousevat ja pyytävät asettaa rajoja selkeästi, kurkusta oma ääni tulee ja kovaa, kaikki mitä ei ole tähän asti käsitelty pyytää huomiota jälleen kerran. Se on taas mahtavaa mahdollisuus oivaltamaan elämän viisautta ja vielä väkevämmät voimat.

Nykymaailmassa tämä on erittäin piilossa oleva vaihe. Yhteiskuntamme rytmi on niin nopea, työtä pitää tehdä ja ei ehkä ole edes aikaa pohtia näitä asioita. Mutta – tässä meidän naisten kehot tarjoavat viimeistään mahdollisuuden kuunnella omia syklejämme, ymmärtää itseämme luontona ja arvokasta rooliamme maailmassa. Varsinkin, jos edelliset siirtymäriitit ovat jääneet tekemättä, niin tämä vaihe voi olla erittäin raskas. Jo ennen kuukautisten loppumista keho alkaa ilmoittaa erilaisten oireiden ja ongelmien kautta, että jotakin on vialla; rintasyöpää, masennusta, uupumusta, migreenikohtauksien lisääntymistä sekä erilaisia immuunijärjestelmään liittyviä sairauksia…). Paikka, jossa oireet ilmentyvät, ovat yhteydessä ongelmaan joka olisi hyvä ratkaista omassa elämässä kokonaisvaltaisesti.

Tämä siirtymäriitti yhdistyy energeettisesti vähenevän kuun ominaisuuksiin ja syksyyn. Tämä ruska-aikaan valmistautuva siirtymäriitin prosessi herättää naisessa erittäin vahvaa voimaa. Se on villiä ja kokonaisvaltaista voimaa, joka meidän yhteiskunnassamme usein jää ilmaisematta. Se tukehtuu, jos sille ei vaikuta olevan tilaa. Yhteiskuntamme antaa ymmärtää, että yli 40-vuotiaana et ole enää nuori, se on huono juttu, enää ei kannata, enää et ehdi jne. Minä sanon, että hienoa, olet 45-vuotias! Juuri nyt on oikea hetki, nyt se kuka olet vasta kumpua villinä, vapaana ja voimakkaana. Luonto on viisas ja meidän keho on luonto ja niin tässä vaiheessa meidän kuukautisen veren vuodot loppuvat koska emme tarvitse enää niitä, siirrymme seuraavan vaiheeseen, meidän läsnäolon merkitys maailmassa muuttuu jälleen kerran jossa meille avautuu mahdollisuus muuntua kypsän feminiinisen ja kypsän maskuliinisen energioiden taitajiksi.

Viimeinen siirtymäriitti:

Kuolema. Matkalla viimeiseen siirtymäriittiin elämme vanhana naisena. Mitä tämä ajatus itsestä vanhana naisena herättää?

Tämä on se vaihe, joka omassa kulttuurissani näkyy vanhemman naisen kunnioituksena. Mummona, joka on läsnäoleva ja jolta saa elämänkokemusta ja elämänviisautta. Häneltä voi kysyä, hänen kanssaan voi jutella, häntä pitää hoitaa, koska haluamme pitää hänen viisauttaan mahdollisemman pitkän aikaa keskuudessamme. Heidän kanssaan pysymme jatkuvasti vuorovaikutuksessa ja näin pienet lapsetkin näkevät vanheneminen luonnollisena ja kauniina asiana, jopa kunnia-asiana.

Valitettavasti vanhenemista ei ole käsitetty näin tuhansien vuosien ajan ja se on vaikuttanut koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Naiset ovat totaalisesti menettäneet omaa arvoaan yhteiskunnassa vanhoina naisina. Koska vanheneminen on nähty nyky-yhteiskunnassa naisten pahimpana vihollisena, koen tärkeänä tarjota uudenlaisen näkökulman tähän asiaan. On tärkeää pitää jalat maassa ja juuret syvällä maapallon sydäntä kohti ja avautua ymmärtämään vanhenemisen tärkeys ja kauneus. Ja paras tapa siihen, on alkaa olla tekemisissä oman vanhenemisen prosessin kanssa ja toisten naisten vanhenemisen prosessin kautta, aloittaen omasta äidistä tai iso-äidistä. Tämä siirtymäriitti yhdistyy energeettisesti mustan kuun ja uudenkuun ominaisuuksiin ja talveen.

Tämä siirtymäriitti on luonnollisesti viimeinen ja mysteerisin. Sen tiedostaminen opettaa nöyryyttä ja vahvistaa ymmärrystä siitä, että olemme osa luontoa ja luonto muuntuu jatkuvasti. Elämä antaa jokaiselle monta mahdollisuutta käsitellä kuolemaa jollain tasolla aina niinä hetkinä, kuin omassa elämässä ”jotakin kuolee” – olkoon se suhde, työpaikka, ajatus tai joku läheinen ihminen. Jokainen muutos on kuolema, joka antaa uudelle tilaa. Elämä on jatkuva ja ikuinen, siinä tapahtuu koko ajan syntymiä ja kuolemia, vain näin voi jatkaa elämää.

Mitään ei ole menetetty, jos siirtymäriitit ovat jääneet tekemättä. Niitä voi tehdä myös jälkikäteen ja ne toimivat erittäin vahvasti oman voimaantumisen hyväksi.
Esimerkiksi nainen, jolla on traumaattisia kokemuksia liittyen kuukautisiin, voi elää hänen ensimmäisen siirtymäriittinsä (ensimmäisten kuukautisten tulo) hoidon kautta ja parantua näistä traumoista. Itse olen hoitanut näin naisia, joilla on ollut muun muassa hedelmällisyysongelmia tai kuukautiskierron ongelmia.

On erittäin tarpeellista alkaa muista meidän esi-äitien perintöä, meidän kohdun viisautta ja luonnon viisautta itseämme ja koko maapalon selviytymisen kannalta.

 

Gabriela Ariana

Gabriela Ariana

www.juurakonvoima.com

 

©All rights reserved to Juurakon Voima / Roots to empower your nature.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.