LUONNOTAR

LUONNON JA NAISTEN VIISAUDESTA

Kun puhun patriarkaalisen ajatusmaailmasta ja/tai elämän tavasta en ole puhumassa ainoastaan miehistä vaan kaikista ihmisista joilla on sellainen ajatusmaailma ja/tai elämän tapa jossa, erittäin yksinkertaisesti selitettynä, uskotaan että miehet ovat arvokammat kuin naiset. Olemme eläneet patriarkalissessa yhteiskunnassa jo monta tuhatta vuotta ja jokainen nainen ja mies kantaa patriaarkallisuuden vaikutteita. Nämä patriarkaliset ajat olemme eläneet kaikki epäkypsän maskuliinisen energian vallassa.
Patriarkalliset ajatukset kuten että naiset ovat heikkoja, epävakaita, epäluotettavia, epäpuhtaita, kaukana viisaudesta tai jumalallisuuta, kyvyttömiä luoda isoja asioita tai johtaa isoja projekteja, ajatus että nainen ei saa olla vahva ovat pääsennyt syvälle alitajuntaan sekä miesten että naisten alitajuntaan.

Naisesta on tehty seksuaalinen objekti ja naisen vapaa ilmaisuu on yleensä tulkittu väärin. Me naiset voimme huuda kaikken ilmaan suunnille että saamme pukea kuten huvitta ja se on varmasti totta, mutta totta on myöskin että niin kauan kun mieskunta ei ole uudelleen kasvatettu täytyy jossain tapauksissa ajatella tarkkaan mitkä vaatteet laita päälle turvallisuuden takia. Erikoisesti nyky-patriarkaalisesta näkökulmasta naiset ovat kauniit ja arvokkaita ainoastaan niin kauan kun ovat nuoria ja jos hänen ulkonäkö täyttää tietynlaisiä muodissa olevia vaatimuksia. Nainen josta tulee äidiksi on heti vähemmän arvokas, vähemmän kaunis, ”vähemmän nainen” ja samalla maalilla jatkuu ikääntymisen kanssa. Nämä ovat pelkästään joitakin esimerkejä patriarkaalisista ajatuksista. En usko kuitenkaan että vastaus on elää matriarkaalisessa yhteiskunnassa. Idea ei ole jäädä jumiin ikuiseen taisteluun että kumpi on paremmin tai arvokampi, koska tämä idea ei palvelee ihmislajin selviytymista.

Antropologiset tutkimukset ajoista jota kutsutaan matriarkalliset ajat, siis, naiset hallitsivat ja olivat kaikken mielestä tärkeimmät kuin miehet, eivät ole varmasti todettuja ja kuten kaikki muinaisajoista tutkimuksista emme pysty kuin tehdä jonkinlainen rekonstruktio siitä mitä on voinnut siinä ajassa tapahtua. On ollut kyllä isoja tutkimustuloksia tähän suhteen: luu joka yli 25.000 vuotta vanha jossa merkattu kuukalenteri ja monta patsaita ja esineita jotka viittaavat selkeästi siihen että jossain kohdissa ihmislajin tarinassa on ollut ajat jossa naisen asema oli erittäin arvostettu, naisten ominaisuudet olivat katsottuna olevan erittäin tärkeät jopa jumalalliset.
Tämä kaikki ei välttämättä tarkoita siitä että nämä yhteiskunnat olisivat matriarkaaliset. MUTTA näkökulmastani kaikki nämä löydöt osoittavat siitä että jossain vaiheessa elettiin aika jossa sekä naiset että miehet kykenivät elää vuorovaikutuksessa toisiinsa kanssa. He viisaasti hallitsivat yhdessä ja tämä viisaus ja ymmärrys syntyi heidän arjesta jokaisesta hetkestä jossa he elivät kokemuksellisesti, kehollisesti, konkreettisesti yhteydessä luonnon kanssa. Luontoyhteys joka opetti että meidän ihmislaji pystyy selviytymään ainoastaan jos ymmärrämme että jokaisella elävillä on oma osuutta meidän kaikkien selviytymisen kannalta ja että meidän selviyttyminen on mahdollista jos osamme hoitaa, kunnioittaa, ymmärtää ja olla yhteydessä sen ainon paikan kanssa jossa ihminen voi elää: Maa, luonto, meidän maapallo, meidän yhteinen koti.

DSC_5060_s

Kun puhun Naisen Viisaudesta ja Naisen Voimasta en tarkoittaa matriarkaalisen ajan paluuta, tai pyhä femininisesta energiasta  Femiinininen energia ei ole ainoa Naisen energia vaan osaa siitä, kuten myöskään maskuliininen energia ei ole ainoa Miehen energia vaan myöskin osaa siitä. Naisen voima on feminiininen ja maskuliininen energiat jatkuvassa vuorovaikutuksessa naisten kehossa. Samoin Miehen voima koostuu feminiinisen ja maskuliinisen energioiden vuorovaikutuksesta miehen kehossa. Nämä molemmat energiat ovat luonnossa koko ajan ja joka hetki vuorovaikutuksessa luonnossa ja meissä ja on juuri tämä vuorovaikutus joka ylläpidä elämää.

Teknologian kehitys ja kirkon vaikutukset ovat ottaneet meidät, naiset ja miehet, kauas pois luonnosta, yhteiskunnan luonnon yhteys on kätketty. Elämme neo-kapitalistisessa yhteiskunnassa joka tarjoa meille vaan illuusio siitä että jos ihminen halua selviytyä hänen tarvitse ostaa tuotteita, paljon tavaroita, lisäksi näyttää jollain tietyllä tavalla, niin että on ”parempi” kuin muut ja näin yhteisöllisyyttä on vakavasti vaurioitunut . Tämä kaikki on viemässä meidät tuhoutumaan ainoa koti mikä meillä on, ainoa paikka jossa voimme elää ja josta kaikki mitä tarvitsemme syntyy: ruokaa, vesi, maa jonka päällä kävelemme, ilma joka hengitämme, meidän maapallo ja luonto.

Suurin luonnon ominaisuus on sen syklisyyttä, mitään ei pysähtyy, kaikki on jatkuvassa liikkeessä, rytmit muuttuvat mutta liike jatkuu, kaikki muutu ja muuntuu hetkestä toiseen ja näin elämää voi jatkaa. Meidän ihmiskeho on luonto: pää, kädet, jalat, selkää…veri, luut ja lihakset ovat syklistä luontoa. Työssäni terapeutina ja perinnehoitajana olen jo yli 25 vuotta kuunnellut ja todistanut kuinka suuri vaikutus saa aikaiseksi kun ihminen istuu katsomaan merta tai vietä aikaa metsässä ja vaan on siellä, uskon että se johtuu siitä että kun olemme luonnossa tietoisesti koemme että yhteiskuuluvuuden tunne, luonto viestitä meille että olemme hyväksyttyjä juuri sellaisena kuin olemme ja että olemme todellakin osaa suurempaa. Tämän kokemuksen lähtökohta ei ole henkinen vaan täysin ruumiillinen. Paluu kehoon on paluu luontoon ja tästä sitten löytyy se yhteys omaan sieluun.
Mennä luontoon on mennä itseään. Meidän syklinen keho näkee itseään luonnossa, ymmärtää itseään ja koe omaa luontoonsa. Elämän kierto, vuoden kierto, kuun kierto, päivien kierto kaikki on yhteydessä ihmiseen, tapahtumassa ja antamassa tietoa jota tarvitsemme voida ymmärtää itseäämme ja toisiamme, oppia, parantua ja voimauttua.

Naisilla on kehossa vielä selkeämpää ja vahvempaa läsnäoleva ja jatkuvassa toiminassa yhteyttä luontoon. Jokainen nainen on itse syklinen luonto syntymästä kuolemansa saakka ja jokaiselle avautuu mahdollisuus astua polkuun joka vie häntä kohti omaa itseään ja oman voiman oivaltamista, se polku avautuu kun ensimmäiset kuukautiset alkavat. Polulla, joka kutsun Punainen Kuupolku, kävelemme kuun valon ja pimeyden vaiheiden mukaan ja nämä vaiheet yhdistyvät omaan kuukautisten kiertoon. Yhteydessä kuun ja myös muihin luonnon sykleihin, nainen voi ”nostaa”, muistaa, oivaltaa viisautta omasta luonnosta, siitä mitä hän oikeasti tarvitsee ja hän ei enää tarvitse, siitä miten parantua, ilmaista, vapautua, päästä irti, uudistua. Esimerkiksi kasvavassa kuussa energiat kutsuvat materiaalisoimaan ja saada aikaiseksi konkreettisia asioita, selkeitä, on vauhdikas, on ylöspäin kasvun voimaa kuten keväät, kuten naisen kehossa pre-ovulaatio aikaa. Toisella tavalla Uusikuu kutsu meidät hidastamaan vauhtia, lepäämään, mietiskelemään, meditoimaan, rauhoittumaan, uudistumaan, on rauhan voima kuten talvi, kuten kuukautisten aika.

Naiset olemme luojataria, elämän ylläpitäjiä, ymmärtäen elämä kuin jatkuva liike, kuin ikuinen tanssi lukumatomista syntymisistä ja kuolemisista jotka tapahtuvat osana elämää ja näin elämä jatkuu ja jatkuu. Syntymät ja kuolemat ei vaan fyysisellä tasolla mutta myös mielen ja sielun tasolla. Naisilla on luonnolliset voimat voida synnyttää mitä tahansa mutta myös päästämään irti, antaa lähteä, kätkeä, antaa kuolla, naisilla on kykyä ravitta ja hoitaa itseään ja muut, hajottaa ja uudistua. Naiset ovat aito ja villi luonnon ilmaisu kauneimmillaan. Me kaikki naiset.

Jos olet nainen muista tätä seuraavalla kerralla kun kohdat joku muu nainen, muista että teissä on jotakin hyvin samanlaisia, elätte kuukaudesta toiseen samoja syklejä, on jotakin suuri ja tärkeä joka teidät yhdistää. Jos olet mies muista että olet tässä koska nainen kantoi sinua kohdussa, synnytti ja hoiti ja siksi olet täällä. Meissä on voima, lopetetaan patriarkaalisuuta NYT päätetään alkaa luoda yhteisöllisesti, synnytetään yhteisellä voimalla parempaa maailmaa.

 

©All rights reserved to Gabriela Aldana / Juurakon Voima / Roots to empower nature

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.