LUONNOTAR


LUONNON JA NAISTEN VIISAUDESTA

Kun puhun patriarkaalisen ajatusmaailmasta ja/tai elämän tavasta en ole puhumassa ainoastaan miehistä vaan kaikista ihmisista joilla on sellainen ajatusmaailma ja/tai elämän tapa jossa, erittäin yksinkertaisesti selitettynä, uskotaan että miehet ovat arvokammat kuin naiset.

Olemme eläneet patriarkalissessa yhteiskunnassa jo monta tuhatta vuotta ja jokainen nainen kantaa jollain määrällä patriaarkallisuuden vaikutteita. Nämä patriarkaliset ajat olemme eläneet kaikki epäkypsän maskuliinisen energian vallassa.
Patriarkalliset ajatukset kuten että naiset ovat heikkoja, epävakaita, epäluotettavia, epäpuhtaita, kaukana viisaudesta tai jumalallisuuta, kyvyttömiä luoda isoja asioita tai johtaa isoja projekteja jne. ovat pääsennyt syvälle alitajuntaan sekä miesten että naisten alitajuntaan.

Naisesta on tehty seksuaalinen objekti ja naisen vapaa ilmaisuu on yleensä tulkittu väärin. Me naiset voimme huuda kaikken ilmaan suunnille että saamme pukea kuten huvitta ja se on varmasti totta, mutta totta on myöskin että niin kauan kun mieskunta ei ole uudelleen kasvatettu täytyy jossain tapauksissa ajatella tarkkaan mitkä vaatteet laita päälle turvallisuuden takia. Erikoisesti nyky-patriarkaalisesta näkökulmasta naiset ovat kauniit ja arvokkaita ainoastaan niin kauan kun on nuori ja jos hänen ulkonäkö täyttää tietynlaiset muodissa olevia vaatimukset. Nämä ovat pelkästään joitakin esimerkejä patriarkaalisista ajatuksista, mutta en usko myöskään että jos eläisimme matriarkaalisessa yhteiskunnassa kaikki asiat voisivat hyvin. Idea ei ole jäädä jumiin ikuiseen taisteluun että kumpi on paremmin tai arvokampi.

Antropologiset tutkimukset ajoista jossa monet tutkijat ovat suostuneet olisivat matriarkalliset ajat, siis, naiset hallitsivat ja olivat kaikken mielestä tärkeimmät kuin miehet, eivät ole varmasti todettuja ja kuten kaikki muinaisajoista tutkimuksista emme pysty kuin tehdä jonkinlainen rekonstruktio siitä mitä on voinnut siinä ajassa tapahtua. On ollut kyllä isoja tutkimustuloksia tähän suhteen: luu joka yli 25.000 vuotta vanha jossa merkattu kuukalenteri ja monta patsaita ja esineita jotka viittaavat selkeästi siihen että jossain kohdissa ihmislajin tarinassa on ollut ajat jossa naisten asema oli erittäin arvostettu, naisten ominaisuudet olivat katsottuna olevan erittäin tärkeät jopa jumalalliset.
Mutta tämä kaikki ei välttämättä tarkoita siitä että nämä yhteiskunnat olisivat matriarkaaliset.

Minun näkökulmastani kaikki nämä löydöt viitavat siihen että jossain vaiheessa elettiin aika jossa sekä naiset että miehet osasivat olla vuorovaikutuksessa viisaasti ja hallita yhdessä. Naiset eivät ollut pois pelistä eikä miehet myöskään. Tämä viisaus ja ymmärrys syntyi kenties luonnon yhteyden kanssa elämisestä arjessa jokaisessa hetkessä, he elivät kokemuksellisesti, kehollisesti konkreettisesti vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Se ymmärrys siitä että meidän ihmislaji pystyy selviytymään ainoastaan osaamalla hoitaa, kunnioittaa, ymmärtää ja olla yhteydessä sen ainon paikan kanssa jossa ihminen voi elää: Maa, luonto, meidän maapallo vie meidät elämään jossa osamme olla vuorovaikutuksesta toisimme kanssa, arvosta toisiamme osana tätä luontoa, meidän yhteinen koti.

DSC_5060_s

Kun puhun Naisten Viisaudesta ja Naisten Voimista en myöskään ajattele tai koe sitä tälläisen matriarkaalisen ajan paluuta, tai pyhä femininisesta energiasta, myöskään jumalatar energian löytämisestä sisälläsi. Tietysti jokainen voi ”pukea” feminiininen energiat miten haluaa ja kutsua niitä miten se tuntuu paremmalta. Mutta puhua femiininisesta energiasta ei ole puhua Naisten energiasta tai voimasta kuten myöskään puhua maskuliinisesta energiasta on puhua vaan miehistä.

Naisten voima on feminiininen ja maskuliininen energiat jatkuvassa vuorovaikutuksessa naisten kehossa. Vaan yksi esimerkki tästä: Jos olet synnyttänyt vauvan, luuletko että olisit voinut synnyttää, lähettää pois sinusta maailmalle vauvasi ilman maskuliinista energia?

Nykymaailma on ottanut meidät, naiset ja miehet, kauas pois luonnosta, ihmiset eivät elää yhteydessä luonnon kanssa, lisäksi neo-kapitalistisessa yhteiskunnassa jossa eletään, on rakentannut illuusio jossa jos ihminen halua selviytyä hänen tarvitse saada paljon tietynlaisia asioita joista suuri osaa niitä ostetaan. Tämä valhe on viemässä meidät tuhoutumaan ainot koti, asuinpaikka mikä meillä on, ainot paikka jossa voimme elää ja josta kaikki mitä tarvitsemme syntyy: ruokaa, vesi, maa jonka päällä kävelemme, ilma joka hengitämme, meidän maapallo, luonto. Meidän maapallo on luonto, kaikki rakennukset ja asfaltit, kaikki kaupungit, kaikki mitä näemme on maapalon päällä rakennettu. Näyttää myöskin silta että ihmiset ovat unohtaneet että asumme maapalon päällä joka leijuu kosmoksessa.

Suuri luonnon ominaisuus on sen syklisyyttä, mitään ei pysähtyy, kaikki on jatkuvassa liikkeessä, rytmit muuttuvat mutta liike jatkuu, kaikki muutu ja muuntuu hetkestä toiseen ja näin elämää voi jatkaa. Meidän ihmiskeho on luonto: pää, kädet, jalat, selkää…veri, luut ja lihakset ovat syklistä luontoa. Työssäni terapeutina ja perinnehoitajana olen jo yli 25 vuotta kuunnellut ja todistanut kuinka suuri vaikutus saa aikaiseksi kun ihminen istuu katsomaan merta tai vietä aikaa metsässä ja vaan on siellä.
Mennä luonnon sisään on mennä itseään sisään. Mennä luonnon sisään mahdollista olla yhteydessä johonkin suuri jonka löytämistä onnistuu ainoastaan olemalla siinä luonnossa ja havaita sitä oman kehon kautta. Meidän syklinen keho näkee itseään luonnossa, ymmärtää itseään ja koe omaa luontoonsa. Elämän kierto, vuoden kierto, kuun kierto, päivien kierto kaikki on yhteydessä ihmiseen, tapahtumassa ja antamassa tietoa jota tarvitsemme voida ymmärtää itseään ja toisiamme, oppia, parantua ja voimauttua sekä naiset että miehet.

Naisilla on kehossa vielä selkeämpää ja vahvempaa läsnäoleva ja jatkuvassa toiminassa yhteyttää luontoon. Jokainen nainen on itse meidän planeta vuorovaikutuksessa kosmokseen. Jokainen nainen on itse syklinen luonto syntymästä kuolemansa saakka ja jokaiselle avautuu mahdollisuus astua polkuun joka vie häntä saavuttamaan kaikki hänen voimiansa siitä asti kun ensimmäiset kuukautiset alkavat ja kävellä tätä polkua kuun valon ja pimeyden vaiheiden mukaan. Näin, omien kuukautisten kierron kautta hän voi sukella ja syventää kokonaisvaltaisesti viisauteen joka tarjoavat ensisijaisesti kuun kierto kuten myös muita luonnon syklejä. Yhteydessä luonnon sykleihin hän voi ”nosta” tietoa syvästä tietoisuudesta, omasta luonnosta, siitä mitä hän oikeasti tarvitsee ja hän ei enää tarvitse, miten parantua, ilmaista, vapautua, päästä irti, uudistua, toisiin sanoen miten olla voimaanttunut.

Naiset olemme syklisiä, se on meidän suuri ominaisuus. Kuukautisten kierto kestä noin 29 päivä, saman verran kun kuun kierto. Siinä aikana kaikki muutu jatkuvasti, mm. muutu mitä tarvitsemme, meidän energian saanti tarve ja sen ilmaisu tarve, meidän tunteet, keskitymiskohdet, muutu myös meidän seksuaalisuuden ja luovuuden ilmaisu tarve. Samanlaisia ominaisuuksia löytyvät myös Kuun kierroksesta, esimerkiksi kasvavassa kuussa energiat kutsuvat materiaalisoimaan ja saada aikaiseksi konkreettisia asioita, selkeitä, on vauhdikas, on ylöspäin kasvun voimaa kuten keväät, kuten naisen kehossa pre-ovulaatio aikaa. Toisella tavalla Uusikuu kutsu meidät hidastamaan vauhtia, lepäämään, mietiskelemään, meditoimaan, rauhoittumaan, uudistumaan, on rauhan voima kuten talvi, kuten kuukautisten aika.

Naiset olemme luojataria, elämän ylläpitäjiä, ymmärtäen elämä kuin jatkuva liike, kuin ikuinen tanssi lukumatomista syntymistä ja kuolemista jotka tapahtuvat osana elämää ja näin elämä jatkuu ja jatkuu. Syntymät ja kuolemat ei vaan fyysisellä tasolla mutta myös mielen ja sielun tasolla. Naisilla on luonnolliset voimat voida synnyttää mitä tahansa mutta myös päästämään irti, antaa lähteä, kätkeä, antaa kuolla, naisilla on kykyä ravitta ja hoitaa itseään ja muut, hajottaa ja uudistua. Naiset ovat aito luonnon ilmaisu kauneimmillaan. Me kaikki naiset.

Muista tätä seuraavalla kerralla kun kohdat joku muu nainen missä vaan olisit että teissä on jotakin hyvin samanlaisia, elätte kuukaudesta toiseen samoja syklejä, on jotakin suuri ja tärkeä joka me kaikki naiset elämme, meissä on voimia ja jos lopetamme patriarkaalisuuta ja päätämme että olemme siskoja toisillemme, katsomme toisia rakaudellisesti ja kunnioittavasti, olemme yhdessä vielä suurempi voimaa ja viisautta joka vaikuttaa jokaiseen elävään ja koko luontoon.

Gabriela Ariana

Gabriela Ariana

www.juurakonvoima.com

www.rootsempowernature.com

 

©All rights reserved to Gabriela Aldana / Juurakon Voima / Roots to empower nature

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.